dijous, 12 d’abril del 2007

Sawasdee pii mai (feliç any nou!)

A Tailàndia estem de festa. Per si ja havíem oblidat el nostre cap d'any, o si ens vam perdre el dels xinesos, ara toca celebrar l'any nou tailandès.

Segons el calendari budista, ara tocaria canviar d'any (2550) i d'animal que el representa. Però aquesta gent s'apunta a totes les festes, així que van decidir començar l'any l'1 de gener i reservar el canvi d'animal per mitjans d'abril (l'anomenat "songkran").

Tradicionalment, aquesta data servia per purificar-se, netejar-ho tot, física i espiritualment: es feia neteja general a casa i els nens tiraven una tasseta d'aigua a les mans de les persones més grans, en senyal de benedicció. Però aquesta tradició s'ha anat degenerant fins al punt que avui en dia el principal entreteniment dels thais pel songkran és tirar galledes d'aigua (a vegades amb farina) a tota persona i automòbil que es mogui. Per això ens han recomanat sortir de Pattaya a primera hora del matí i anar-nos a refugiar a Bangkok, que estarà pràcticament deserta.

Jo ja vaig celebrar el meu primer songkran amb els nens del centre d'acollida. Primer ens van oferir un espectacle a base de danses i jocs tradicionals, després ens van beneir... i vam acabar amb una guerra d'aigua en tota regla. Sort que una companya es va oferir a portar-me a casa, perquè no crec que m'haguessin deixat pujar a cap tuk-tuk. Però bé, quan hi ha canalla pel mig, sempre és més divertit que et mullin (i tornar-s'hi, evidentment).

I en Gerard també ho ha celebrat a l'oficina; no hi ha faltat l'aigua, ni la farina ni les típiques camises florejades que es venen per aquestes dates (tot sigui fer negoci).